Skip to content

Ιστορία

Η «Ειδική Παιδεία» είναι ένα Κέντρο ειδικής αγωγής που απευθύνεται σε νέους και νέες με νοητική υστέρηση και ελαφρές κινητικές αναπηρίες.

Ιδρύθηκε το 1994 και χάρη στην αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση του σημερινού Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, ο οποίος το 2006 έδωσε στην «Ειδική Παιδεία» την υφιστάμενή της μορφή, βάζοντάς την κάτω από την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Το Κέντρο συνεχίζει το έργο του χάρη στις άοκνες προσπάθειες και την αγάπη του Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιου.

Το Κ.Δ.Η.Φ. ΑμεΑ «Ειδική Παιδεία» είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο διοικείται από συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος. Οι οικονομικοί πόροι του Κέντρου προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ, από δωρεές και μηνιαίες συνδρομές γονέων και κηδεμόνων.

about-us-02

Σκοπός

Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων που εξυπηρετεί και ταυτόχρονα οι ανάγκες αυτές να είναι πρακτικά υλοποιήσιμες στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η εκπαίδευση στο χώρο του Κέντρου αποτελεί ένα μόνο μέρος μιας ολοκληρωμένης παιδαγωγικής διαδικασίας που στοχεύει στην άσκηση των ατόμων σε δεξιότητες ζωής, στην εξεύρεση λύσεων σε πρακτικά ζητήματα όπως είναι η αυτοεξυπηρέτηση και η αυτονομία των ατόμων, στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους ως οντότητες και την κοινωνική τους ένταξη.

Η δημιουργία ενός κέντρου διαρκούς φιλοξενίας και υποστήριξης της οικογένειας των ατόμων με αναπηρίες, βρίσκεται στο επίκεντρο των σκοπών του Κέντρου, το οποίο θα υλοποιηθεί με την επέκταση του Κέντρου και τη δημιουργία του νέου κτιρίου, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της «Ειδικής Παιδείας». Επιπλέον, το Κέντρο μας, πέρα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή ομαδικών και εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης, δραστηριοποιείται στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αναπηρία, τις δυνατότητες αποκατάστασης και ένταξης των ατόμων στην κοινωνική ζωή, προωθώντας παράλληλα προγράμματα και καλές πρακτικές μέσα από συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εξυπηρετούμενοι

Το Κέντρο μας εξυπηρετεί καθημερινά νέους και νέες με νοητική αναπηρία και ελαφριάς μορφής κινητικές/αισθητηριακές αναπηρίες. Προκειμένου ένα άτομο να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Κέντρου, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος, ενώ δεν ισχύει αντίστοιχος περιορισμός για την ηλικία μέχρι την οποία μπορούν να παραμένουν ως εκπαιδευόμενοι. Η εισαγωγή γίνεται κατόπιν αξιολόγησης από τη διεπιστημονική ομάδα (κοινωνική θεραπεύτρια – ψυχολόγο – κοινωνική λειτουργό) και την επιστημονικά υπεύθυνη ιατρό – νευρολόγο του Κέντρου.

Προσωπικό

Το Κέντρο στελεχώνεται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ συμπληρώνεται από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Συγκεκριμένα,  το ανθρώπινο δυναμικό απαρτίζεται από την διευθύντρια του Κέντρου και κοινωνική θεραπεύτρια – παιδαγωγό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, συνοδό – γυμνάστρια, νοσηλεύτρια, βοηθό και τον οδηγό.

Αρωγοί στην εκπόνηση του εβδομαδιαίου προγράμματος είναι και οι εθελοντές. Μεταξύ των προγραμμάτων που καλύπτονται σταθερά σε ετήσια βάση από εθελοντές είναι η μουσική, η ζωγραφική, η σκιτσογραφία, η κηπουρική, η πληροφορική, η ραπτική και το κουκλοθέατρο.

Συνεργασίες

Από το 2018 συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με σκοπό την αμοιβαία αξιοποίηση των δομών, της εμπειρίας, της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την επίτευξη ποιοτικής γνώσης και επιστημονικής εξειδίκευσης.

Από το 2021 η «Ειδική Παιδεία» εγγράφηκε στο διαδικτυακό πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε φοιτητές ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας και γυμναστικής ακαδημίας να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός με άτομα με αναπηρία συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς και στην εξάλειψη των φραγμών. Εδώ και αρκετά χρόνια η «Ειδική Παιδεία» υποδέχεται εθελοντές μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ κάποιες συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, καλύπτονται από ειδικούς της ευρύτερης περιοχής της Λιβαδειάς που συμμετέχουν εθελοντικά στο ημερήσιο πρόγραμμα του Κέντρου.

Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε εθελοντής στην «Ειδική Παιδεία» επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Διακρίσεις

Το 2015 κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας στις Βρυξέλλες διακρίθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο για υποδειγματική υλοποίηση έργου.

Εμείς

Appointment Form