Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

Στο κέντρο πραγματοποιείται πρόγραμμα το οποίο εκπονούν η υπεύθυνη του κέντρου, η κοινωνική λειτουργός και η ψυχολόγος.

Τα άτομα εκπαιδεύονται για την ενσωμάτωση κοινωνικών κανόνων με στόχο την οργάνωση της συμπεριφοράς και την άσκηση σε δεξιότητες ζωής.

Τα άτομα χωρίζονται σε ομάδες που αποτελούνται από δύο έως έξι άτομα. Αυτός ο αριθμός δίνει τη δυνατότητα εξατομικευμένης διδασκαλίας και ταυτόχρονα επιτρέπει να γίνεται άσκηση σε πολύπλοκες δραστηριότητες με επαρκή εποπτεία. Ανάλογα με το ημερήσιο πρόγραμμα τα άτομα εργάζονται και όλα μαζί.

Κεντρικός στόχος του παιδαγωγικού σχεδιασμού είναι η εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων ζωής που συμβάλλουν στην αυτονομία του ατόμου, τη ψυχολογική υποστήριξη, τη βελτίωση των ικανοτήτων τους και τη ψυχαγωγία. Η άσκηση γίνεται πάντα με ρεαλιστικό τρόπο σε πραγματικές συνθήκες ζωής και ποτέ σε αφηρημένο επίπεδο.

Οι κύριοι τομείς άσκησης είναι:

  • Εργοθεραπεία: ακολουθείται εξατομικευμένο και ομαδικό πρόγραμμα εργοθεραπείας με ζωγραφική, πηλό, κέντημα, παζλ και διάφορες κατασκευές
  • Αυτοεξυπηρέτηση: άσκηση στην ατομική υγιεινή και στο ντύσιμο
  • Συντήρηση σχολικών γνώσεων: άσκηση στη γραφή, ανάγνωση και αριθμητική, γεωγραφία, πρωτότυποι διαγωνισμοί
  • Κοινωνικά μαθήματα: ανάπτυξη βασικών εννοιών και κοινωνικών γνώσεων όπως κοινωνικές σχέσεις, κίνδυνοι στο σπίτι, σεξουαλική αγωγή, συμπεριφορά στο περιβάλλον και ανακύκλωση
  • Μαθήματα πληροφορικής: τα παιδιά ασκούνται στη χρήση υπολογιστών
  • Μαγειρική-Νοικοκυριό: άσκηση στην παρασκευή απλών φαγητών, γλυκών και ροφημάτων, γνώσεις για τα τρόφιμα, καθαριότητα, σερβίρισμα και χρησιμοποίηση σκευών κουζίνας
  • Κυκλοφοριακή Αγωγή: άσκηση στον προσανατολισμό, στη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και στις αγορές από καταστήματα
  • Εξωτερικές Δραστηριότητες: πραγματοποιούνται εκδρομές, ταξίδια, επισκέψεις σε εκθέσεις, μουσεία και θέατρα, συμμετοχή σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα, σε εορταστικές εκδηλώσεις, φαγητό σε εστιατόρια και καφέ.

Όλες οι δραστηριότητες του κέντρου βοηθούν τα άτομα να αναπτύξουν την κρίση τους και τις δυνατότητές τους να αξιολογούν σωστά τις κοινωνικές καταστάσεις και να κάνουν ορθές επιλογές για τους εαυτούς τους.